Monday, September 5, 2016

Ωμή διαπλοκή στο τρίπτυχο Επιχειρήσεις-Media-Ποδόσφαιρο

Τι λέει ο πανεπιστημιακός Γιάννης Ζαϊμάκης με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες

«Θα πρέπει να μας ανησυχήσει η διασύνδεση διαφορετικών πεδίων της κοινωνικής ζωής που θα έπρεπε να έχουν μια σχετική αυτονομία. Αυτό συνέβαινε στο παρελθόν, υπήρχαν υπόγειες διασυνδέσεις, τώρα έχουμε μια ωμή διαπλοκή».
Ο Γιάννης Ζαϊμάκης είναι καθηγητής της Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού και των Τοπικών Κοινωνιών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, φιλοξενήθηκε στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» και μίλησε για το τρίπτυχο «Επιχειρήσεις-Media-Ποδόσφαιρο», μετά την είσοδο και του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη στο τηλεοπτικό τοπίο..
όπου υπήρχε ήδη ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος.
«Τα μεγάλα αθλητικά σωματεία μετατρέπονται σε ένα είδος επιχειρηματικών ομίλων με ευρύτερες στοχεύσεις, οι οποίες δεν ξέρουμε ακριβώς που θα πάνε… Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό που ανάμεσα στους ‘παίκτες’ για τις τηλεοπτικές άδειες έχουμε τρεις παρουσίες μεγαλοπαραγόντων και βεβαίως μας ανησυχεί πάρα πολύ το γεγονός ότι δύο από τις τέσσερις άδειες ανήκουν στους ιδιοκτήτες των δύο πιο δημοφιλών σωματείων στην Ελλάδα», τόνισε και συνεχίζοντας, πρόσθεσε:
«Όλα αυτά με κάποιον περίεργο τρόπο διαπλέκονται με το ποδόσφαιρο. Φαίνεται ότι εκεί βρίσκουν από τη μία πλευρά πελάτες για τα συμφέροντά εταιριών τους αλλά από την άλλη πλευρά και πελάτες του πολιτικού συστήματος και αυτό επίσης είναι κάτι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι φίλαθλοι. Θα πρέπει κάποια στιγμή να δουν με πιο κριτικό βλέμμα αυτές τις διαδικασίες και εξελίξεις. Εχω την αίσθηση πως ένα μέρος της φίλαθλης κοινής γνώμης τα παρακολουθεί με προβληματισμό και κρατάει τις αποστάσεις τους. Ένα άλλο μεγάλο όμως μέρος δυστυχώς είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να ταυτιστεί με τα συμφέροντα της αγαπημένης του ομάδας».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εισχώρησης των Αλαφούζου, Μαρινάκη και στην κεντρική πολιτική σκηνή, τόνισε:
«Και οι δύο άλλος, λιγότερο, άλλος περισσότερο φέρονται να εμπλέκονται τον τελευταίο καιρό και με την πολιτική σκηνή του τόπου μας, ο ένας περισσότερο σε τοπικό επίπεδο, ο άλλος φαίνεται να έχει μια ευρύτερη σφαίρα επιρροής στα πολιτικά δρώμενα μέσα από Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας που ελέγχει. Ιδιαίτερα από την πλευρά του Αλαφούζου υπάρχει ένα πολιτικό παιχνίδι, το έχουμε δει να εκφράζει αιτήματα ενός μέρους της κοινωνίας, φαίνεται να είναι μπροστάρης σε ιδεολογικούς αγώνες για μια φαστ τρακ φιλελευθεροποίηση της ελληνικής κοινωνίας και διάφορα άλλα.
Αυτό μπορεί να το καταλάβει κάποιος διαβάζοντας τα κείμενα της Καθημερινής, παρακολουθώντας τις πολιτικές εκπομπές του ΣΚΑΪ κλπ. Με την περίπτωση του Μαρινάκη προς το παρόν βλέπουμε ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον για τον Πειραιά, εκεί όπου είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μια διαπλοκή των οικονομικών συμφερόντων του ομίλου του με τα ζητήματα της πόλης αλλά βλέπουμε και εδώ ένα άνοιγμα σε εφημερίδες σε social media κλπ που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει. Αρα είναι λίγο αχαρτογράφητα τα νερά στην περίπτωση του Μαρινάκη».

Αλέκα Ζουμή / stokokkino

No comments:

Post a Comment