Wednesday, November 2, 2011

«Εφυγε» στα 63 του ο αγωνιστής Κώστας Τζιαντζής

Σε ηλικία 63 χρόνων απεβίωσε ο αγωνιστής Κώστας Τζιαντζής, μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της κομμουνιστικής Αριστεράς και του αντιδικτατορικού αγώνα. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει αύριο από το νεκροταφείο Αμαρουσία, στις 3.00 μ.μ.
Ο Κώστας Τζιαντζής γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, εντάχτηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα, συνελήφθη το 1968 και το 1969 οργανώθηκε στην ΚΝΕ.
Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ την περίοδο της δικτατορίας και εκ των ανθρώπων που δημιούργησαν την Αντι-ΕΦΕΕ. Ηταν μεταξύ των πρωταγωνιστών του Πολυτεχνείου, από τη θέση του γραμματέα της ΚΝΕ, και από τον Φεβρουάριο του 1974 έως τη μεταπολίτευση παρέμεινε στην παρανομία. Από το 1974 έως το 1989 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, όταν αποχώρησε και..μαζί με άλλα 14 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δημιούργησε το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ).
Ο Κώστας Τζιάντζης προσπάθησε να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος και συνέβαλε στη δημιουργία του εγχειρήματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην προσπάθεια για μια μετωπική αντικαπιταλιστική Αριστερά.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχολίασε ότι «η ζωή του συντρόφου Τζιαντζή είναι συνώνυμη με την έννοια της προσφοράς στην εργατική τάξη και στο λαό, για την αντικαπιταλιστική πάλη και την κομμουνιστική επαναθεμελίωση».
Ο ΣΥΝ, εκφράζοντας στην οικογένειά του τα θερμά του συλλυπητήρια, περιέγραψε τον εκλιπόντα ως «ασυμβίβαστο αγωνιστή της δημοκρατίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης».
Το ΚΚΕ (μ-λ) σε ανακοίνωσή του περιέγραψε τον Τζιαντζή ως έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στο κομμουνιστικό κίνημα και που «αναζητούσε νέους δρόμους για την απάντηση των σύγχρονων προβλημάτων του κινήματος. Σε αυτόν τον σπουδαίο αγώνα έπαιξε σημαντικό ρόλο και έβαλε, με την ακούραστη δράση και γνώση του, και τη δική του σφραγίδα».

No comments:

Post a Comment