Monday, May 2, 2011

Mε τον ερχομό της τρόϊκας ξεφύτρωσαν δύο επιχειρησιακές συμβάσεις

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΩ ΤΟ ΣΩΜΑ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ


Μόλις μια εβδομάδα μετά τα απίστευτα περιστατικά τρομοκρατίας των εργοδοτών (ΗΣΑΠ, S/M Αρβανιτίδη, ξυλοδαρμός καθαρίστριας κλπ), οι οποίοι έχουν εκτραχυνθεί από τα μνημονιακά "δώρα", διψώντας για περισσότερη υπεραξία, έχουμε και το ξεφύτρωμα δύο νέων επιχειρησιακών συμβάσεων.

Η πρώτη εξ αυτών, αφορά την ξενοδοχειακή μονάδα «ΚΙΕΡΙΟΝ», της Τουριστικής, Οικοδομικής και Τεχνικής Α.Ε. «ΠΑΞΕΚ», στην Καρδίτσα οποία επιβάλει για 1 χρόνο χαράτσι 12% στους μισθούς των 19 εργαζομένων, με δήθεν αντάλλαγμα τη μη διενέργεια απολύσεων. Στην συγκεκριμένη μάλιστα σύμβαση δεν τηρήθηκε ούτε καν η τυπική νομιμότητα, καθώς τη σύμβαση την υπέγραψε ο εργοδότης, που βάφτισε τον εαυτό του "εργαζόμενο" και μάλιστα "συνδικαλιστή".
Σε μια επαίσχυντη δε απόφασή του, και ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με τις μνημονιακές κυβερνητικές επιλογές, το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που, εκτάκτως, συγκάλεσε ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μ. Χάλαρης, ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη, τη συγκεκριμένη σύμβαση, καλύπτοντας ουσιαστικά την καραμπινάτη παρανομία!
Η δεύτερη, επιχειρησιακή σύμβαση, αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως την επόμενη εβδομάδα, και θα αφορά.. μικρή αγροτική συνεταιριστική επιχείρηση στην Κρήτη. Στην περίπτωση, αυτή σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η μείωση των μισθών θα φτάσει το 10%.
Η χρονική φάση του ξεφυτρώματος των δύο αυτών επιχειρησιακών συμβάσεων δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς συμπίπτει ουσιαστικά, με τον ερχομό του κλιμακίου της τρόικα, για την έγκριση της 5ης δόσης των δανείων των €110 δις.

Η τρόικα αλλά και η κυβέρνηση θεωρούν τις επιχειρησιακές συμβάσεις ως έναν αδιαπραγμάτευτο στόχο καθώς έτσι ελπίζουν να αποτελειώσουν ολοκληρωτικά όποια μαχητική συνδικαλιστική δραστηριότητα υφίσταται ακόμα στον ιδιωτικό τομέα, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη "κινεζοποίηση" της εργατικής τάξης!

Φυσικά, η επίθεση των εργοδοτών δεν περιορίζεται στις επιχειρησιακές συμβάσεις, καθώς αυτές τραβάνε και τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στην εκάστοτε επιχείρηση. Συνήθως, οι εργοδότες επιλέγουν, τις μεθόδους των ατομικών συμβάσεων αλλά κυρίως της μετατροπής των συμβάσεων απασχόλησης από πλήρους σε μερικής ή και εκ περιτροπής απασχόλησης! Εννοείται δε πως πολλές φορές, η μετατροπή μιας σύμβασης σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση, αφορά μόνο τα ημερομίσθια και τις ασφαλιστικές καλύψεις και όχι το ωράριο εργασίας, το οποίο παραμένει το ίδιο!
Σύμφωνα, δε με ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι επιχειρήσεις πετυχαίνουν με αυτούς τους τρόπους μειώσεις μισθών που μπορεί να φτάνουν και το 50%!

-αναδημοσίευση από iskra.gr/

No comments:

Post a Comment